събота, 19 април 2014 г.

Домашни бебешки пюренца за следобедна закуска и великденски козунак

Здравейте мили приятели!
Днес ще публикувам няколко бебешки рецепти, както  и рецептата ми за козунак. Ако вашите дечица са по-големички спокойно можете да им дадете да опитат, а ако се притеснявате, че има захар - просто намалете количеството.... Аз смятам да дам на моята дъщеря да опита, но все пак тя е на година и един месец....

Пюре от ябълки и моркови
* 2 малки ябълки или 1 голяма
* 1 голям морков
* 50 - 60 мл. кърма или АМ
Ябълките и морковите се измиват добре, обелват се , нарязват се на малки парчета, сваряват и се пасират заедно с кърмата или АМ.



Пюре от нектарина и банан
* 1 нектарина
* 1 банан
* 50 - 60 мл.кърма или АМ
Нектарина се измива, обелва, нарязва и се сварява.После се пасира заедно с банана и кърмата или АМ.



А ето сега и обещаната рецепта за козунак:
* 1 кг. брашно
* 6 яйца
* 300 грама захар
* 250 мл.прясно мляко
* 200 грама масло
* 6 с.л. олио
* 1 кубче мая
Не забравяйте, че млякото и яйцата трябва да са предварително затоплени. Яйцата потопих в гореща вода. Маслото също трябва да е разтопено. След като замесите тестото трябва да го удряте около 100 пъти в масата. Оставяте да втаса за около 1час. После сплитате козунаците и слагате плънка по желание (аз сложих стафиди и сушени плодове) и оставяте да втаса още веднъж.  Печете около 40-50 мин. на предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор, като 15-20 мин. след като сложите козунаците във фурната ги покривате с фолио , за да не изгорят. 

Весели и светли празници!
Н.








Няма коментари:

Публикуване на коментар